Dagens PS

Osäker bostadsmarknad – då är det bäst att sälja först

Sälja först
Johan Nordenfelt konstaterar att förväntningrna på bostadspriserna har sjunkit mycket.
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Osäkert och oroligt på bostadsmarknaden. Hur ska du då agera om det är dags att byta bostad? “Sälja först”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterat om tidigare har modeller visat att risken för en bostadsbubbla i Sverige är störst i världen. För de många svenskar som är aktiva på bostadsmarknaden är det därför klokt att ta det säkra före det osäkra.

Men vad innebär det? Enligt Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, finns det ett tydligt svar på den frågan: Att sälja först.

“Det är lite mer osäkert än vanligt. Nu är räntorna är på väg upp är det naturligtvis många som blir osäkra. Sedan kombineras det med att andra saker man behöver konsumerar blir dyrare, vilket innebär att man har mindre pengar över. Det leder också till osäkerhet.”

Hur ska man då agera som privatperson som inte kollar på statistiken på regelbunden basis?

“Det är därför jag är så förtjust i tipset att sälja först. Det är ett väldigt enkelt sätt att i princip helt eliminera den ekonomiska risken med att sälja en bostad.

“Om du säljer först har du all tid i världen på att sälja, så du kan förbereda din försäljning. Ofta finns det lågt hängande frukt där du får bra utväxling på det du gör, som att slipa upp golven, byta någon kakelrand i köket, måla om väggar i hallen eller byta bänkar i köket. Det beror på lite vad det är för skavanker i bostaden men ofta finns det grejer som går att göra för att få bättre betalt. På en lite mer utmanande marknad kan det faktiskt vara skillnaden till om du får den såld eller inte. Prata med en mäklare för att få tips om värdehöjande åtgärder som är enkla men får bra effekt”, säger Johan Nordenfelt.

Tvingas inte sälja mot sin vilja

“En annan jättestor skillnad är att man aldrig tvingas att sälja mot sin vilja. Har du redan köpt en ny bostad har du plötsligt jättebråttom att sälja. Om det sker snabba förändringar kan det bli helt andra förutsättningar när du ska sälja och du riskerar stora förluster.”

ANNONS

Varför gör man inte alltid så att man säljer först, vad finns det för nedsidor?

“Risken är väl att du inte hittar en ny bostad som du tycker är bra, man kan vara rädd för att stå utan en bostad under en period. Nu har det varit ganska lågt utbud ett tag, och det är klart att den risken då upplevs som större. Man får väga de två riskerna mot varandra, den ekonomiska risken kontra risken att behöva skaffa en andrahandsbostad under en period mellan tillträdena.”

”Det gäller att man ändå förbereder båda köp och försäljning parallellt. Man måste ju veta vad den typ av bostad man vill köpa i området där man vill bo kostar. Särskilt nu när marknaden är turbulent är det dessutom viktigt att man pratar med banken om hur mycket man får låna till den nya bostaden för att veta hur mycket man måste få för bostaden man säljer.”

ANNONS

Senaste nytt

“Onödigt stor risk” att inte sälja först

Det finns väl en ekonomisk risk i att priserna kan gå upp innan du hinner köpa nytt? 

“Ja, så att säga att man blir frånåkt av bostadsmarknaden. Men att bostadspriserna skulle tokrusa i en tid med räntehöjningar och sänkta reallöner känns ju inte så sannolikt.”

“Just i tider när förändringarna kan vara stora, snabba och är svåra att förutse kan det innebära en onödigt stor risk att vara dubbelexponerad mot bostadsmarknaden”, säger Johan Nordenfelt.

Läs även: Economist: Sverige har störst risk för bostadsbubbla i världen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS