Antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökade i januari samtidigt som begagnade bostadsrätter minskade.

Det visar en sammanställning som den statliga bolånejätten SBAB genomfört.

Förra året fanns det totalt 19 016 nyproducerade bostadsrätter till salu i Sverige, i år fanns det 20 815. Av de totalt 20 815 nya bostadsrätterna i januari var 13 798 till salu i storstadslänen. 2 653 nyproducerade bostadsrätter var i januari i år till salu i Skåne län, 7 822 i Stockholms län och 3 323 i Västra Götalands län.

ANNONS
ANNONS

67 procent av det totala utbudet av nyproducerade bostadsrätter var till salu i landets tre storstadsregioner. Det är en minskning sedan samma tid förra året då 71 procent av alla nyproducerade bostadsrätter till salu fanns i storstadsregionerna.

”I Sverige som helhet ökade antalet bostadsrätter på nyproduktionsmarknaden i januari jämfört med förra året. Utvecklingen i Stockholms län är annorlunda än den för riket. Här var det färre bostadsrätter till salu i år jämfört med förra året, såväl begagnade som nyproducerade. Vad gäller nyproduktionen anpassar man sig nu till sämre efterfrågan”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Totalt sett har utbudet av begagnade bostadsrätter till salu minskat. Förra året fanns det 19 753 begagnade bostadsrätter till salu i januari. I år fanns det 18 222.