Det kommer ett bakslag på bostadsmarknaden, men det dröjer ett tag till enligt en ny prognos från SBAB.

ANNONS

SBAB räknar i en ny prognos med att bostadspriserna faller med sex procent, fast det blir först under treårsperioden 2022-2024.

I år kommer priserna på bostadsmarknaden fortsätta uppåt. I snitt med 11,1 procent och mer än så för villor, enligt SBAB som tar höjd för ett marginellt prisfall nästa år, 2022, med 0,3 procent.

Sedan smäller det till, 2023 backar bostadspriserna med 3,2 procent och året därpå, 2024, med 2,6 procent, lyder prognosen och bakgrunden är att räntorna stiger.

”Ingen dramatik”

”6 procent kan låta mycket men ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20 procent under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om”, säger Robert Boije, chefsekonom hos SBAB i ett pressmeddelande.

SBAB konstaterar att svensk BNP i år väntas växa med 3,3 procent. Hushållens konsumtion står för det största bidraget till BNP-tillväxten, följt av näringslivets investeringar.

Inflationen väntas förbli dämpad men öka något. Riksbanken väntas höja reporäntan redan vid halvårsskiftet 2023. De långa bundna boräntorna är på väg upp och de korta boräntorna kommer att höjas tidigare än väntat.

Kan stiga eller rasa mer

SBAB menar dock att inget är hugget i sten. Om exempelvis räntan inte stiger så mycket och konsumtionen tar fart efter pandemin kan bostadspriserna fortsätta avancera.

ANNONS
ANNONS

”Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över”, säger Boije i pressmeddelandet.

Läs även: Prisrallyt lär fortsätta – därför sker det [DagensPS.se] »