Räntan på bolån på bostadsmarknaden i USA stiger och är nu uppe på den högsta nivån sedan maj 2020.

ANNONS

Precis som i Sverige har extremlåga boräntor under lång tid eldat på bostadsmarknaden med ett rejält uppsving av både priser och försäljningar.

Men nu stiger räntan på bolån i USA till den högsta nivån sedan maj 2020, skriver The Wall Street Journal.

Med de stigande räntorna följer högre priser på bostäder, som redan uppges vara nära rekordnivåer.

Den genomsnittliga räntan för ett 30-årigt lån med fast ränta ligger i dag på 3,22 procent, vilket kan jämföras med 3,11 procent förra veckan, enligt bolånejätten Freddie Mac, skriver WSJ och berättar att för ett år sedan var bolåneräntorna 2,65 procent.

Pandemin har utlöst bostadsboom

Under pandemin har USA upplevt en bostadsboom. Privatekonomiskt stabila hushåll som haft kvar sina jobb och sparat pengar har tagit tillfället med låga lånekostnader i akt och köpt större bostäder som utökat möjligheterna för familjer att både jobba och bedriva skolarbete på distans i enlighet med myndigheternas restriktioner.

Även bland investerare i hyresfastigheter har det märkts en ökad aktivitet under pandemin. Liksom för andrahandsmarknaden för bostäder.

Utbudet av bostäder har varit lägre än normalt och inte kunnat möta efterfrågan. Det har resulterat i ett budkrig där köparna tävlar om erbjuda högsta budet, vilket i sin tur driver upp priserna till nya höjder, konstaterar WSJ.

Expert: ”Räntan största risken”

Amerikanska bostadsekonomer räknar inte med någon omedelbar eller dramatisk nedgång av bostadsförsäljningarna i landet med tanke på att bolåneräntorna alltjämt är historiskt låga och att efterfrågan är fortsatt stark.

ANNONS
ANNONS

USA:s centralbank Federal Reserve har dock signalerat tidigare räntehöjningar och detta väntas få negativa effekter på bostadsmarknaden.

”Räntan är verkligen den största risken för marknaden”, säger Ivy Zelman, vd för fastighetsforsknings- och rådgivningsföretaget Zelman & Associates, till WSJ.

Läs även: Erfaren mäklare avfärdar covideffekt [Dagens PS]