Det kan bli en dyr affär att ändra ytan i sin bostadsrätt eller köpa exempelvis en p-plats till bilen.

ANNONS

Den kan utlösa full reavinstskat och i storstäderna kan det notan hamna på miljonbelopp.

Bakgrunden är enligt Svenska Dagbladet en ”rättslig vägledning” från Skatteverket som får effekt på hur bostadsrätter ska beskattas.

Den nya regeln gäller från denna vecka, framgår det.

”Det här kommer som en chock för många människor. Folk har varit omedvetna om skattekonsekvenserna av att förändra bostadsrätter”, säger Göran Olsson, jurist och tidigare vd för branschorganisationen Bostadsrätterna.

Ingrid Uggla, även hon bostadsjurist, varnar för att skatten kan drabba bostadsrättsägare retroaktivt så långt som fem år tillbaka i tiden, skriver tidningen, som refererar till vad Skatteverket skriver:

”Om lägenheten utökas eller minskas med en inte obetydlig yta, bör bostadsrätten anses ha avyttrats”. En väsentlig förändring av bostadsrätten kan också föreligga ”om bostadsrätten utvidgas med rätten att disponera en viss parkeringsplats och att det väsentligt ökar bostadsrättens marknadsvärde”, heter det i vad som nu kan komma att bli en ”mardröm” för många bostadsrättsägare, som SvD uttrycker det med hänvisning till att konsekvensen rent skattemässigt kan bli densamma som vid en försäljning av bostadsrättslägenheten.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Dråpslag mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Dubbel smäll hotar bostadsrätter [DagensPS.se] >