Den höga inflationen orsakar stora problem för bostadsbyggandet i Sverige, det har blivit ”ett jättebekymmer, konstaterar chefsekonom.

ANNONS

Inflationen leder till högre räntor, fallande bostadspriser och dämpade förväntningar på marknaden.

Men inflationen ställer även till problem för bostadsbyggandet.

Det konstaterar Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en intervju med Realtid.

”Jag skulle säga att den höga inflationen nu har blivit ett mycket stort problem för bostadsbyggandet. Det senaste året har priserna på flera viktiga insatsvaror ökat på ett dramatiskt sätt”, säger Boije till tidningen och menar att det blivit ”ett jättebekymmer”.

Projekt som havererar på grund av detta kan göra att beställare och entreprenörer råkar illa ut, även om parterna försöker lösa det hela så konstruktivt som möjligt och ibland dela på förlusten.

Situationen är så emellertid osäker att det inte lönar sig att bygga bostäder, konstaterar Boije och förklarar i Realtid-artikeln att projekt skjuts på framtiden.

Beställare har också svårt att kompensera genom att ta ut högre priser i nyproduktion, framhåller experten.

ANNONS
ANNONS

”Stigande priser på insatsvaror i kombination med fallande priser på andrahandsmarknaden blir en dubbelsmäll mot bostadsbyggandet. Lägger man dessutom till de stigande svårigheterna för bostadsbolagen att finansiera verksamheten med företagsobligationer, så skulle man till och med kunna tala om en trippelsmäll mot bostadsbyggandet just nu”, säger Robert Boije till Realtid.

Läs även: SBAB: Boränta på 4 procent kan bli det nya normala [Dagens PS]