Hyrde i andra hand – fick förstahandskontrakt av HD

Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022
förstahandskontrakt
Ett förstahandskontrakt gick under gårdagen till en hyresgäst som hyr i andra hand efter en dom i Högsta domstolen. (Foto: Pixabay)

En omtalad dom i Högsta domstolen gav under gårdagen andrahandshyresgästen ett förstahandskontrakt till en fyrarummare på Östermalm.

ANNONS
ANNONS

Det hela handlar om uthyrningsföretaget Forenom Apartments som i det här fallet står på förstahandskontraktet för en fyrarummare på Östermalm i Stockholm.

En hyresrätt som företaget sedan hyrt ut till en före detta amerikansk diplomat mot en månadshyra på 23 000 kronor, rapporterar Svenska Dagbladet.

Seglivad tvist om förstahandskontrakt

Av den summan har sedan 18 000 kronor gått till fastighetsägaren, som därmed nästintill fördubblat den ordinarie bruksvärdeshyran. Det har föranlett en seglivad tvist sedan den amerikanske andrahandshyresgästen stämt fastighetsägaren på ett förstahandskontrakt.

Något som Högsta domstolen nu alltså ger honom rätten till efter sex år.

Detta sedan Forenom och fastighetsägaren ska ha agerat utifrån en form av ”intressegemenskap” och därmed kringgått de lagskydd som upprättats för att ge hyresgäster skälig hyra.

Fallet som tidigare prövats i både Tingsrätten och Hovrätten väntas nu bli vägledande i liknande fall eftersom HD:s dom täpper till de “kryphål till marknadshyra” som hittills florerat på bostadsmarknaden, erfar Svenska Dagbladet. 

Enligt domen ska fastighetsägaren nu betala rättegångskostnaderna på två miljoner kronor.

Vill du ta del av fler nyheter som rör din privatekonomi? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Hyr bostad svart och kan få rätt till hjälp med hyran

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS