Om Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att mannen har rätt till hjälp med hyran från socialtjänsten blir domen vägledande.

ANNONS

Mannen, som är göteborgare, har för andra gången ansökt om hjälp med hyran till bostaden som han hyr i andra hand, berättar tidningen Hem & Hyra.

Dock har han inte kunnat visa upp något hyreskontrakt och socialtjänsten nekar honom bistånd med motiveringen att han hyr svart.

I augusti förra året fick han hjälp med hyran av socialtjänsten. Och han bor kvar i samma lägenhet under samma villkor, har han förklarat.

Har redan fått rätt i två instanser

Enligt kommunen blev mannen hjälpt då för att ”ge honom chans att ordna upp sitt boende”.

Göteborgaren har inte nöjt sig med det beskedet utan driver nu processen vidare. Och han har fått rätt både i förvaltningsrätten i Göteborg och även i kammarrätten.

Enligt Hem & Hyra har frågan varit uppe för diskussioner flera gånger om hur socialtjänsten ska agera kring svarta andrahandskontrakt.

Unik och vägledande dom om hjälp med hyran

Domarna har varierat och det blir nu Högsta förvaltningsdomstolen som avgör inte bara mannens öde utan även andra liknande fall, då utslaget blir prejudicerande, skriver Hem & Hyra.

”Den unika domen kommer att räknas som vägledande.”

Den som inte kan försörja sig själv eller sina behov har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen.

ANNONS
ANNONS

Det gäller bland annat boende.

Här kan du läsa mer om regelverket kring ekonomiskt bistånd.

Läs även: Köpte lyxvåning i Stockholm svart – åker på dubbelsmäll [Dagens PS]