Skillnaden mellan utgångspris och slutpris blir allt mindre och det ses som ett trendbrott på en tidigare skållhet bostadsmarknad.

ANNONS

Valueguards statistik för knappt en vecka sedan visade på att svensk bostadsmarknad kan vara på väg att kylas ner.

Budpremierna, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, minskar och Valueguard konstaterade att priserna på bostadsrätter i Stockholm gått ner under första halvan av april, vilket man beskriver som ”ett trendbrott” (se länk under artikel).

För lägenheter ligger budpremien nu på 9,8 procent baserat på de senaste fyra veckornas bostadsaffärer.

Det konstaterar bostadssajten Booli och det kan jämföras med hur det såg ut i slutet av februari, då var motsvarande siffra 10,9 procent.

Även på småhus krymper skillnaden mellan utgångspris och slutpris.

Chefsekonom: Svalare bostadsmarknad

”Man ska tolka budpremieutvecklingen med viss försiktighet, eftersom den också påverkas av hur utgångspriserna sätts. Men med den reservationen så är det här ett tecken på att temperaturen på bostadsmarknaden har svalnat”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Dagens Industri.

Mest tydlig den minskade budpremien på småhus i Storstockholm. Siffran har sjunkit från 11,3 procent till i snitt 8,6 procent, uppger Di.

ANNONS
ANNONS

För bostadsrätter i Stockholm ligger budpremien mer stabil.

”Jag tror att den enkla förklaringen är att vi under pandemin har haft en mycket kraftigare prisuppgång för småhus än för lägenheter. Nu kanske vi får ett bakslag”, säger Robert Boije till tidningen.

Läs mer: Trendbrott för bostadspriser i april – sjunker [Dagens PS]