Mäklarsamfundets kvartalsundersökning Mäklarinsikt visar en fortsatt optimism hos mäklarna.

ANNONS

När Mäklarsamfundet nu släpper kvartalsundersökningen Mäklarinsikt visar den att 46 procent av mäklarna tror på stigande villapriser och hela 55 procent tror på ökad efterfrågan. Det skriver Mäklarvärlden.

61 respektive 65 procent misstänker dock att utbudet förblir oförändrat för både villor och bostadsrätter.

”Sommarens bostadsmarknad var betydligt hetare än vanligt och allting tyder på att det kommer att fortsätta så även under årets tre sista månader. Många mäklare tror på oförändrat utbud, stark efterfrågan och fortsatta prisökningar”, säger Björn Wellhagen, vd, i en kommentar enligt Mäklarvärlden.

Mäklarna spår även att försäljningarna kommer gå snabbt. Två av tre småhusmäklare tror att en villa kommer blir såld inom två till fyra veckor. Nästan lika många mäklare, 62 procent, tror på samma försäljningstid när det gäller bostadsrätter.

”Att bostadsmarknaden så här långt är oberörd av den pågående coronakrisen beror i hög grad på att räntorna förväntas vara låga under lång tid och att de som gör affärer är de som redan äger sitt boende. De som förlorat jobbet och mer sällan äger sitt boende är ofta unga, vilket fördjupar den generationsklyfta som redan finns”, säger Björn Wellhagen.

Han kräver även att regeringen ska hjälpa förstagångsköparna in på bostadsmarknaden.

”Det kan långsiktigt motverka de sociala klyftor den här krisen oundvikligen för med sig”.

Här hittar du hela rapporten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bostadsbristen – så många har en orimlig boendesituation [Dagens PS] 

Här är proffstipsen för drömaffären – under hand [Dagens PS]

Skuldsatt fastighetsmäklare förlorar registrering [Dagens PS]