Boverket har släppt en rapport om bostadsbristen. Så många har en orimlig boendesituation och saknar ekonomiska möjligheter att ta sig ur den.
Bostadsbristen – så många har en orimlig boendesituation
Mest läst i kategorin
I veckan lämnade Boverket över sin rapport till regeringen som redovisar bostadsbristen i landet. Enligt rapporten är 462 000 hushåll i landet trångbodda och drygt 56 000 av dem har även en ansträngd ekonomi. Det är hushåll som har en orimlig boendesituation och som saknar ekonomiska möjligheter att ta sig ur den, skriver Boverket.
“Dags att på allvar diskutera”
Boverket redovisar nya beräkningar av hur stor bostadsbristen är i kommuner och regioner över hela landet.
”De här beräkningarna ger alla aktörer på bostadsmarknaden och inte minst landets kommuner, regering och riksdag, en bra bild av hur bostadsbristen ser ut och vilka hushåll som främst är drabbade”, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket.
”Jag tycker att det är dags att på allvar diskutera hur vi ska få fram fler bostäder för trångbodda, unga vuxna och hushåll med ansträngd boendeekonomi. För att möta detta behöver Sverige en mer tydlig social bostadspolitik. Det viktiga nu är att vi går från ord till handling”, säger han.
På uppdrag av regeringen
Boverket har, på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på hur bedömningar av bostadsbristen kan genomföras varje år. Boverkets bostadsanalytiker Tor borg berättar om metoden.
”Med den här metoden hoppas vi att de som arbetar med bostadsförsörjningen på olika nivåer får ett bättre informationsunderlag. Vi väljer att analysera landets bostadsbrist genom att undersöka hur många hushåll som har en otillräcklig boendestandard i förhållande till vad som bedöms vara rimligt. De två mått som sannolikt bäst sammanfattar bostadsbristen är antalet trångbodda hushåll och antalet hushåll med ansträngd boendeekonomi. Drygt en procent av hushållen är både trångbodda och har en ansträngd boendeekonomi. Sammantaget rör det sig om cirka 56 000 hushåll som befinner sig i en svår bostadssituation”, säger han.
Läs hela rapporten här.
Läs mer: Gammal lag kan leda till chockhöjda bostadsavgifter