Bostadsmarknaden är het och många objekt säljs innan de når den öppna marknaden. Di har talat med två mäklarfirmor som ger sina bästa råd till säljare och köpare som överväger en affär under hand.

ANNONS

Den svenska bostadsmarknaden har tagit fart igen efter en avvaktande vår till följd av coronapandemin. En av effekterna är att det nu sker en hel del försäljningar under hand.

”Så är det. Vi märker att det är många som aktivt hör av sig och berättar vad de vill ha, och som vill vara med i vårt kundregister”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson.

Trenden gäller även för försäljningarna som sker innan en planerad öppen visning.

”Man vill komma på förhandsvisningar och är rätt aggressiva med bud för att köpa bostaden innan de når de publika visningarna. Det är någon form av gråzon mellan under hand och den publika marknaden, säger Johan Nordenfelt.”

Det är svårt att avgöra om det är säljaren eller köparen som gynnas mest vid försäljning under hand eller innan öppen visning, och det skiljer sig givetvis från fall till fall.

Du måste veta det faktiska marknadsvärdet

”Men det ställer helt andra krav. Budgivningen ses ofta som något negativt, men det ger samtidigt en trygghet då du vet att det är det faktiska marknadsvärdet”, säger Johan Nordenfelt, och fortsätter:

”Ska du köpa under hand eller lägga ett bud innan visning måste du själv veta vad den typen av bostad i det området är värd. Du får inte guidningen av andra budgivare.”

För att affären ska gå i lås gäller det även att pricka en tillräckligt hög premie.

ANNONS
ANNONS

”Du måste lägga ett så pass högt bud att säljaren får känslan av att inte våga mista det.”

Säljarens förhandlingsutrymme

Säljaren har ett visst förhandlingsutrymme att utnyttja när det kommer in bud under hand eller innan en öppen visning.

”Där kan man säga till budgivarna hur mycket de behöver höja budet för att man ska stryka den öppna visningen. Det man gör är ju att betala säljaren lite för att avbryta försäljningsprocessen”, säger Johan Nordenfelt.

Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, konstaterar även han att försäljningen under hand ökar.

Spekulanterna mer benägna att göra avslut 

”Jag skulle säga att det stämmer. Spekulanterna är mer på hugget och mer benägna att göra avslut innan det blir en budgivning. Det är generellt så marknaden brukar fungera när det är väldigt stark efterfrågan – och det märker vi väldigt tydligt att det är nu.”

Vilka är dina viktigaste råd inför eventuella affärer under hand?
”För spekulanter är det att vara aktiv i marknaden på olika sätt. Ser man något som kommer ut ska man anmäla sitt intresse så fort som möjligt så att man inte riskerar att det säljs innan man hinner se objektet”, säger Johan Vesterberg, och fortsätter:

”Ha även kontakt med mäklare i området du är intresserad av, så de kan ta kontakt om det kommer något som inte ska marknadsföras brett.”

Säljaren i sin tur bör ha funderat ut prisbilden ordentligt på förhand.

ANNONS
ANNONS

”Ta fram uppdaterad prisstatistik för området och kom fram till vilken prisnivå du vill ha. Tänk även igenom om det kan vara aktuellt att sälja innan bostaden läggs ut på öppna marknaden, så att du är förberedd.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: SBC: Varningssignalerna bostadsrättsägare måste känna till [Dagens PS]

Uppskovsräntan slopas 2021 [Dagens PS]

Belånad bostadsrätt sopar banan med börsen [Dagens PS]