Uppstickaren Enkla synas nu i sömmarna av Finansinspektionen, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

Enligt tidningen kan myndigheten komma att kräva nya tillstånd av långivaren, som man uppfattar hittills kommit med ”väldigt ofullständig information”.

”Vi undersöker det här just nu. Enkla har tillstånd från oss som rör en mer begränsad verksamhet än den vi läser om i media. Då är det mycket möjligt att det krävs ett nytt tillstånd” säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI, till SvD Näringsliv, som uppger att FI även kan komma att ställa kapitalkrav på Enkla, något som inte finns i dag.

”Tillstånden de har i dag kräver inget kapitalkrav men skulle det bli aktuellt med tillstånd för bankverksamhet eller kreditmarknadsbolag då kommer kapitalkrav på det”, säger Malin Omberg, som deklarerar att FI:s råd till kunder som erbjuds bolån till 0,95 procents ränta är att tillförsäkra sig om att de förstår avtalet – dessutom är det ”bra att jämföra mellan olika aktörer”, poängterar chefen för Finansinspektionens konsumentskydd.

Enkla ägs av Simplex, som tidigare låg bakom jämförelsetjänsten Lånebyte, och företaget har som mål att ha lånat ut 100 miljarder kronor inom 18 månader på bostadsmarknaden i Sverige, enligt SvD.

Dagens PS berättade i fredags att experter varnar för att kunderna tar en risk med Enklas prisdumpade bolån.

ANNONS
ANNONS

I torsdags i förra veckan berättade vi att även Collector Bank har planer på att ta marknadsandelar av storbankerna.