Risken för bakslag finns men bedöms som mindre än tidigare, framgår det.

ANNONS

Nyhetsbyrån Direkt refererar tre bostadsproffs som alla tror på fortsatt prisfest i höst.

Som Dagens PS berättade under onsdagsmorgonen visar julistatistik från fastighetsmäklaren Valueguard att prisutvecklingen för både bostadsrätter och villor i Sverige är starkare än normalt med nya rekordnivåer två månader i rad.

Dessutom visar siffror för första halvan i augusti att priserna fortsätter gå upp för bostadsrätter i såväl Stockholm som Göteborg.

”De flesta bostadsägare har inte påverkats av jobbförluster. Sparandet stiger eftersom hushållen inte kan konsumera enligt sina normala mönster, vilket också ger bränsle åt bostadsmarknaden. Dessutom ger låga räntor ytterligare stöd, liksom ett begränsat utbud jämfört med 2017 och 2018”, skriver Nordeas seniorekonom Susanne Spector.

Förvånansvärt stark motståndskraft

Hon konstaterar att bostadspriserna ”uppvisat en anmärkningsvärd motståndskraft under hela krisen” och hon tror att prisfesten håller i sig.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall uttrycker även hon förvåning över den positiva pristrenden på bostadsfronten. Som Dagens PS tidigare rapporterat har Handelsbanken kalkylerat med dramatiska prisras i spåren av pandemin, räknat på en fallande BNP och stigande arbetslöshet.

Men i dag tror Handelsbanken inte längre på något av sina tidigare skräckscenarier utan soår tvärtom att ”att den stabila prisutvecklingen vi sett under de senaste månaderna kommer att fortsätta på kort sikt”, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS
ANNONS

Reservation görs dock för eventuella bakslag i ekonomin.

Swedbanks analytiker Maria Wallin Fredholm noterar i likhet med övriga experter att bopriserna skjutit i höjden till nya rekord, men hon varnar samtidigt för att priserna kan gå ner igen om arbetslöshetssiffrorna kommer in sämre än väntat.