Dagens PS

Experten: Så får ni koll på föreningens årsredovisning

Årsredovisning, SBC, bostadsrättsförening
”Väldigt många föreningar redovisar minusresultat på sista raden i resultatredovisningen. Något som inte alls behöver betyda att föreningen är instabil. Det viktigaste är att förstå varför en förening visar ett minusresultat, vilket tydligt bör redovisas av föreningen i förvaltningsberättelsen.”, säger Markus Pålsson, SBC. (Foto: Unsplash)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 06 apr. 2020Publicerad: 06 apr. 2020

Det är bra att hålla koll på föreningens ekonomi oavsett om du redan är medlem i en BRF eller på jakt efter en bostadsrätt enligt SBCs experter. Här ger får du tips ifrån experterna på årsredovisningens viktigaste delar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många av landets bostadsrättsföreningar är det snart dags för den årliga stämman. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB ger en redogörelse för årsredovisningens viktigaste delar och hur dessa ska tolkas.

“En av de viktigaste delarna att undersöka i en årsredovisning är förändring av likvida medel, vilket återfinns i förvaltningsberättelsen, det summerande resultatet och balansräkningen. Det är här läsaren behöver göra en övergripande analys och kontrollera varför kassaflödet ser ut som det gör.

Jämför nuläge med tidigare år när det kommer till skillnader i kostnader och utgifter samt hur mycket pengar som finns i kassan. Om något sticker ut bör en förklaring finnas i förvaltningsberättelsen”, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef på SBC enligt deras pressrelease. 

Helheten – inte en del
Även om det är viktigt att se till enskilda delar i en årsredovisning är helheten trots allt viktigast. Ett misstag är att uteslutande undersöka om föreningen gått plus eller minus.

“Väldigt många föreningar redovisar minusresultat på sista raden i resultatredovisningen. Något som inte alls behöver betyda att föreningen är instabil. Det viktigaste är att förstå varför en förening visar ett minusresultat, vilket tydligt bör redovisas av föreningen i förvaltningsberättelsen. Är det minusresultat på grund av underhåll i fastigheten? Leta efter en förklaring till siffornas bakgrund och undersök om föreningen har en tydlig underhållsplan”, säger Markus Pålsson.

Flerårsbudget och underhållsplan
Det kan vara bra att undersöka om föreningen sparar för både planerade och oväntade underhåll. En tydlig underhållsplan hjälper föreningen att förutse och planera för framtida underhåll utan att det påverkar avgiften.

Äkta eller oäkta förening
Det är viktigt att hålla koll på om föreningen är äkta eller oäkta när det kommer till vinstskatten på en bostadsrätt. Vid försäljning av en bostadsrätt i en oäkta förening finns inte möjlighet till uppskov och det tillkommer skatt på reavinsten. I en äkta förening finns möjlighet att via uppskov skjuta upp skatten vid en försäljning, med förutsättning att hela vinsbeloppet läggs in i en ny bostadsrätt.

Avgiften
Låg eller hög månadsavgift? Det behöver nödvändigtvis inte betyda att föreningen har dålig ekonomi för att månadsavgiften är hög. Det kan betyda att föreningen sparar till en buffert, exempelvis till framtida underhåll. För att undersöka anledningen bakom en hög avgift är ett tips att granska föreningens lån.

ANNONS

Läs även: https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/5-tips-spara-pengar-i-din-bostadsrattsforening/

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS