Här är en lista på tips på hur din bostadsrättsförening kan undvika onödiga avgifter och samtidigt spara en slant till oförutsedda behov.

ANNONS

”Alla bostadsrättsföreningar har olika ekonomiska förutsättningar men gemensamt för de flesta är att det oftast finns utgifter att skära ner på. Värmen är central och för många även den största utgiftsposten, genom en fungerande värmeanläggning och en sänkning av innetemperaturen kan kostnaderna minska med flera procent”, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef i ekonomisk förvaltning på Sveriges Bostadsrättscentrum, i en kommentar.

Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, radar upp tips på hur just er bostadsrättsförening kan spara pengar:

1. Värme

Med en modern värmeanläggning och isolering i ett bostadshus kan värmekostnaderna minska avsevärt. Även innetemperaturer gör stora utslag, en grad kallare är så mycket som fem procent lägre kostnad.

2. Omförhandla lån

Pressa räntor och låt flera banker offerera på lånet.

3. Se över el-avtalet

Över en längre tid är ett rörligt el-avtal för många det mest ekonomiska alternativet. Även här bör prisjämförelse göras mot flera olika aktörer för att få det mest fördelaktigaste abonnemanget.

4. Insatshöjning

Om flera av de boende önskar och har möjlighet att ta över lån från bostadsrättsföreningen får de 30 procentig skattereduktion på sin egna ränta. Något som i slutändan också kan ge föreningen en starkare ekonomi.

ANNONS
ANNONS

5. Grupp-abonnemang

Gemensamma abonnemang ger en fördel när det förhandlar om priser. Vanliga abonnemang som är gemensamma bland boende är el, tv och bredband.

Källa: Sveriges Bostadsrättscentrum