Som en effekt av elpris-chocken riskerar villaköpare att åka på en höga kostnader som inte syns i annonser, varnar nu rådgivare på Villaägarna.

ANNONS

Den driftskostnad som anges i bostadsannonser riskerar enligt Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, att sannolikt vara avsevärt högre än vad som framgår.

Det hänger ihop med de rekordhöga elpriserna i södra Sverige, förklarar han i en intervju med Privata Affärer.

Elpriset baseras på föregående år

Uppgiften om driftskostnaden utgår från förbrukningen som säljaren haft under föregående år.

Därför blir det missvisande.

”Om det blir en större förändring, exempelvis i form av en ökad elanvändning för att det kommer att bo fler personer i huset, påverkar det såklart driftskostnaden”, säger Patrik Wendelius på konsumentorganisationen Villaägarna i artikeln.

Även Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet, påpekar att mäklare är skyldiga att upplysa spekulanter om omständigheter som påverkar driftskostnaden.

I och med att elpriserna nu skenar, särskilt i södra Sverige, talar mycket för att driftskostnaden blir högre än vad den varit.

”Hittills i år är det genomsnittliga elpriset 80 procent högre jämfört med hela 2021 i elområde fyra, landets sydligaste delar”, skriver Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Läs även: El-smocka på 95 000 kronor hotar villaägare [Dagens PS]

Läs mer: Sparekonomerna: Så hanterar du stigande elpriser [Dagens PS]

Läs vidare: Hushåll kan få stort elstöd i vinter [Dagens PS]