För femte månaden i rad faller priset på bostäder. Men fallet är inte så brant, och experter från banksektorn vädrar redan morgonluft. SBAB:s ekonom Claudia Wörmann säger till Aftonbladet att det kan vända redan nästa år.

ANNONS

Även om priserna föll med 2 procent på både villor och bostadsrätter i augusti, så har takten dämpats. De flesta mäklare och boendeekonomer ser därför ingen anledning att oroa sig för ett eskalerande prisras. Priset på bostäder kan i stället vara på väg mot en stabilisering.

”Om inget oförutsägbart händer bedömer jag att vi kommer se en nedåtgående trend fram till december och sedan en vändning, säger Claudia Wörmann till Aftonbladet.

I december vänder priset på bostäder

Augusti är normalt en månad då priser på bostäder brukar gå upp. Men inte i år. På helåret har bostadsrätterna fallit i pris med omkring 4 procent. Det som är positivt är att många hade trott att det skulle gå fortare utför med priset på bostäder. Marknaden verkar så långt tillräckligt motståndskraftig.

Att inbromsningen fortsätter är däremot logiskt, menar Claudia Wörmann. Hon anser att de ökade levnadsomkostnaderna påverkar hur stort utrymme människor har att köpa något. Dessutom har räntehöjningarna fått en direkt effekt. Men samtidigt är privatekonomin i många hushåll relativt god, menar hon. Sparandet från pandemin gör att många har stadiga kassor i dag.

”om inget oförutsägbart händer bedömer jag att vi kommer se en nedåtgående trend fram till december och sedan en vändning”, säger Claudia Wörmann till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Swedbank: Toppen nära för bundna boräntor [Dagens PS]
Expert: Bostadspriser faller – men ingen krasch [Dagens PS]