Dagens PS

Expert: Bostadspriser faller – men ingen krasch

Sälja först
Johan Nordenfelt konstaterar att förväntningrna på bostadspriserna har sjunkit mycket.
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 sep. 2022Publicerad: 08 sep. 2022

Priserna på bostäder har fortsatt att sjunka med cirka två procent under augusti månad, enligt aktuella siffror. På helåret rör det sig om en sänkning i bostadspriser på mer än fyra procent för bostadsrätter och en procent för villor, enligt Fastighetstidningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, konstaterar att prisförväntningarna enligt deras eget bostadsindex inte har uppmätts till lägre nivåer än så här tidigare. Visningsbesökare räknar numera med en högre ränta redan innan de köper en bostad och det påverkar priserna.

Hela 67 procent av marknadens köpare och säljare tror på fallande priser, men bara 13 procent räknar med att priserna faller mer än 10 procent.

Som helhet anser firman dock att marknaden därmed också blir mer motståndskraftig inför ännu högre ränta. Kunderna tar i allmänhet inte lån som de inte kommer att kunna betala tillbaka utan har vetskap om situationen.

Bostadspriser något lägre, utbudet mycket stort

Det har emellertid ändrat förutsättningarna på marknaden, och i Göteborg har utbudet av bostäder till salu fördubblats. I Malmö är många fortsatt intresserade av att köpa bostad, men det är ofta stor skillnad på vilka priser köpare respektive säljare är beredda att acceptera.

Det är i Stockholm som det inte byggs upp något överskott. Köpare och säljare lyckas ofta hitta varandra trots skillnaderna i pris, enligt de signaler som Erik Olsson ser.

”En effekt av en lång tid med låga räntor är att många köpare inte har intresserat sig för hur stora lån föreningen har. Nu växer intresset snabbt eftersom föreningens lån påverkar framtida årsavgifter”, skriver Johan Nordenfelt i pressmeddelandet.

Han uppmanar också blivande köpare att extra noga undersöka underhållsbehovet vid köp.

ANNONS

Läs också:

Experter hoppas på slopat amorteringskrav
Swedbank: Toppen nära för bundna boräntor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS