Dagens PS

Det okända avdraget du inte får missa vid försäljning

Det okända avdraget du inte får missa när du säljer lägenheten
Det här avdraget är lätt att missa när du säljer din bostadsrätt. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 30 mars 2024

Det här okända avdraget måste du som bostadsrättsägare känna till, och komma ihåg, när du säljer din lägenhet med vinst. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du som ägare av en bostadsrätt betalar din månadsavgift är du även med och betalar för bostadsrättsföreningens räntor och amorteringar. Det här okända avdraget får du inte missa när du säljer din lägenhet med vinst, det skriver Privata Affärer.

Varken föreningen eller du som bostadsrättsägare får någon avdragsrätt för bostadsrättsföreningens ränteinbetalningar. Men däremot utgör lägenhetens procentuella andel av amorteringarna ditt kapitaltillskott. Det har du rätt att göra avdrag för från eventuell vinst vid försäljning av din bostadsrättslägenhet.

Inte ovanligt att bostadsrättsföreningen missar

Det är bostadsrättsföreningens uppgift att upplysa om köpesumma, försäljningssumma och kapitaltillskott på din kontrolluppgift inför deklarationen. Anledningen till det är att Skatteverket saknar uppgifter om hur stora kapitalskotten är skriver Privata Affärer.

När du sålt din lägenhet är det bostadsrättsföreningen som ska redovisa storleken på kapitaltillskotten i den kontrolluppgift som skickas ut till dig som bostadsrättsinnehavare. Du måste själv redovisa det för Skatteverket om föreningen inte informerat om kapitaltillskottet i kontrolluppgiften.

Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar missar att redovisa kapitaltillskott och det beror på att en hel del faktiskt inte känner till reglerna.

Rätt att kräva underlag

Om uppgiften saknas kan du kräva att bostadsrättsföreningen räknar fram underlaget till din deklaration. Du som har sålt din bostadsrätt har även rätt att få veta vilket kapitaltillskott som du medverkat till när du bodde i föreningen.

ANNONS

Du kan därefter begära att deklarationen omprövas hos Skatteverket. Om du har sålt en lägenhet de senaste fem åren bör du kontrollera om kapitaltillskottet finns med i deklarationen för det året du sålde.

Vad som går att dra av vid försäljning av en bostadsrätt är strikt reglerat. Läs mer om övriga avdrag hos Privata Affärer.

Läs mer: Varför blomstrar bostadsmarknaden?

Bolund ser inga direkta risker med stigande bostadspriser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS