Andelen bostadsköpare som tror på stigande priser har mer än halverats i en ny mätning för maj jämfört med hur det såg ut i november.

ANNONS

Det är i Erik Olssons senaste bostadsindex, EOBI, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av och som bland andra Omni Ekonomi berättar om, som det framgår att pessimismen nu ökar kraftigt bland svenska bostadsköpare.

Siffrorna visar att 20 procent av visningsbesökarna tror på stigande bostadspriser, vilket är mer än en halvering jämfört med november då 43 procent trodde på prisuppgångar på bostadsmarknaden.

Andelen bostadsköpare som tror att priserna går upp rasar alltså, och samtidigt räknar nu hela 45 procent i maj jämfört med 16 procent i november att priserna på bostäder sjunker.

”Prisförväntningarna sjunker som en sten” bland bostadsköpare

”Erik Olsson Bostadsindex visar att prisförväntningarna sjunker som en sten och nu ligger på samma låga nivå som när pandemin kom och oron var som störst”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson fastighetsförmedling i en kommentar till Direkt.

Enligt Erik Olssons hypotes är det en kombination av flera faktorer som utlöst det deppiga klimatet bland bostadsköpare.

Johan Nordenfelt pekar i sammanhanget på prisökningar på livsmedel och bränsle, högre räntor och att mindre pengar nu spenderas på bostäder jämfört med hur det såg ut när pandemin härjade som värst.

Hushållens syn på bostadspriserna har fallit dramatiskt sedan Riksbanken höjde styrräntan från noll till 0,25 procent, som Dagens PS tidigare berättat om och som fått banker och flera andra aktörer på marknaden att höja sina räntor i flera steg.

Professor ser ingen risk för bostadsbubbla

Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, avfärdar dock hotet om en bostadskrasch.

ANNONS
ANNONS

”Bostadsbubbla är när folk köper bostäder i tron att bostäderna kommer att stiga så att de kommer att göra en vinst när de någon gång säljer i framtiden. Vi har inte det i Sverige eftersom bostadsrätter är en så dominerande form av ägande i Sverige”, säger Harry Flam till SVT:s Ekonomibyrån på SVT Play.

Under onsdagsmorgonen berättade Dagens PS att Handelsbanken i en ny konjunkturrapport varnar för en krasch av priserna på bostadsmarknaden.

”En acceleration av räntehöjningsprogrammet skulle kunna orsaka en bostadspriskrasch och en allvarligare recession”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.