”En acceleration av räntehöjningsprogrammet skulle kunna orsaka en bostadspriskrasch och en allvarligare recession”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

ANNONS

Handelsbanken har precis släppt en ny konjunkturrapport som andas pessimism bland de svenska hushållen.

Det talas om ”stormmoln” som hopar sig där hushållen nu börjar bli varse de högre priserna och stigande räntor samtidigt som Riksbanken försöker tämja inflationen. Och där även arbetslösheten väntas stiga igen, enligt banken.

”Finanspolitik som visar sig vara för expansiv skulle ytterligare elda på inflationen och motverka Riksbankens försök att släcka lågorna”, varnar  Handelsbanken i sin senaste globala makroprognos.

Bankens chefsekonom Christina Nyman ser en stor risk för att räntehöjningarna kan utlösa både ”en bostadspriskrasch och en allvarligare recession”, framgår det i ett pressmeddelande.

Konjunkturrapporten från Handelsbanken visar att företagen är mer optimistiska i synen på ekonomin än hushållen, som är ”lika pessimistiska som de var tidigt i pandemin och under finanskrisen”.

Handelsbanken: Det undergräver hushållens köpkraft

Bakgrunden till det här är, skriver banken, att energipriserna, bränslepriserna samt livsmedelspriserna är höga och pressar hushållens ekonomier.

De kraftiga prisökningarna undergräver hushållens köpkraft medan företagen fortfarande uppges ha fulla orderböcker och kan kompensera sina högre kostnader genom att ta ut högre priser.

”Osäkerheten om framtiden verkar vara en jättefaktor i folks medvetande just nu, då inflationen har fått sitt fula tryt igen och vi måste vänja oss vid att det kostar att låna pengar”, säger Christina Nyman.

Handelsbanken ser framför sig en vikande efterfrågan på husköp och räknar med en gradvis nedgång i bostadspriserna från andra halvåret.

ANNONS
ANNONS

Priserna på bostadsmarknaden kommer enligt prognosen att sjunka med cirka 10 procent under perioden 2022-23.

”Dessutom väntas bostadsinvesteringarna minska kraftigt på grund av högre produktionskostnader och skakig efterfrågan. Denna efterfrågan kommer att undergrävas ytterligare när den svagare ekonomin bromsar jobbtillväxten och orsakar stigande arbetslöshet, vilket kommer att bidra till en svagare BNP-tillväxt. Givet de svagare tillväxtutsikterna gör Handelsbanken nu en rejäl nedrevidering jämfört med marsprognosen”, heter det.

Läs även: Han varnar för dubbelt så höga boräntor [Dagens PS]