Di uppger att bankerna, i sina scenarior, räknar med att bolånetagarna ska klara räntekostnader på över 20.000 kronor – varje månad.

ANNONS

Beräkningarna baseras på att räntan – som nu är rekordlåg – börjar stiga igen.

Danske Bank anser att du bör klara en bolåneränta på 6 procent. SBAB, SEB och Swedbank lägger ribban högre – dessa banker menar att 7 procent är en rimlig bolåneränta per månad medan Handelsbanken tror att hushållen klarat 7,5 procents bolåneränta.

Men Nordea går längre än så – banken menar att 8 procents bolåneränta per månad är rimligt att betala, berättar Di.

”Om Nordeas mardrömsscenario slår in och bolåneräntan stiger till 8 procent innebär det rejält mycket högre kostnader för kunderna med stora lån. En person med fem miljoner kronor i rörligt bostadslån har i dag i genomsnitt 1,6 procent i bolåneränta, det vill säga en månatlig räntekostnad på 4.667 kronor. Om räntan går upp till 8 procent betyder det att räntekostnaden per månad stiger till 25.583 kronor – en ökning med över 20.000 kronor per månad”, skriver sajten och fortsätter:

”För en person med två miljoner kronor i lån ökar räntekostnaderna med nästan 8.000 kronor – från 1.867 kronor per månad till 9.783 kronor per månad – om Nordeas mardrömsscenario slår in.”

Sannolikheten för att räntan går upp så här mycket bedöms emellertid som liten. Däremot skriver Finansinspektionen i sin senaste bolånerapport, som refereras av Di, att hushållen står pall för ett högre ränteryck, dock befarar FI att det spiller över och får negativ effekt på konsumtionen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Risk för chockhöjning ”Se upp, bolånetagare” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Bostadspriserna sticker i väg uppåt [DagensPS.se] >