Så här mycket backade priserna på bostadsrätter och villor i huvudstaden i april, enligt nya siffror.

ANNONS

Ny statistik från bolåneföretaget SBAB och bostadssajten Booli visar att priserna på bostadsrätter i Stockholmsområdet föll med 3,6 procent i april i år jämfört med mars.

Även på villamarknaden sjönk bostadspriserna i Stockholmsområdet, som uppges vara hårdast drabbat.

Och det är alltså coronakrisen som anges som främsta orsaken till prisfallen på bostäder där även Göteborgs- och Malmöregionen noterar boprisfall under april.

Uppenbart att virusutbrottet tynger marknaden

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger enligt TT i ett telegram publicerat på bland annat SvD.se att det är ”tydligt” att bostadspriserna fallit mest där smittspridningen av corona varit stor.

Han pekar på att många förlorat jobbet men även rekommendationerna om social distansering, som gör att färre går på visning och lägger bud på bostäder.

ANNONS
ANNONS

I Stockholm, som har de högsta bostadspriserna, nämner han även det höga prisläget och att den ökande arbetslösheten i kombination med hög belåning slår extra hårt mot bostadspriserna.

Han tror emellertid inte, enligt TT, på en bostadskrasch på marknaden i närtid med tanke på det låga ränteläget. Däremot är läget mer ovisst om räntorna höjs och krisen blir mer utdragen, resonerar han.