Bostadsrättspriserna stiger i Stockholm i februari med 2,6 procent (1,8 procent säsongsrensat”, uppger Danske Bank.

ANNONS

Enligt banken slår prisuppgången inte av på takten när det gäller bostadsrätter i Sveriges huvudstad.

Tvärtom gick priserna upp ännu mer i februari och rekordmånga lägenheter såldes, framgår det i boprisindikatorn.

”Därmed syns inga tecken på en avmattning på bostadsmarknaden trots breda fall på aktiemarknaderna”, skriver Danske Bank i ett pressmeddelande och konstaterar att alla bostadsrätter oavsett storlek ökade i pris i februari.

Mest steg priserna på lägenheter på över 100 kvadratmeter.

Danske Bank varnar för smärtgräns

”En faktor som dock talar för att bostadspriserna kan utvecklas i en mer dämpad takt framöver är de lättade restriktionerna som sannolikt innebär att hushållen i högre utsträckning återgår till någon form av normalt konsumtionsmönster. Men det råder stor osäkerhet om hur pass utdragen Ukrainakrisen kommer att bli och trots att bostadsmarknaden hittills inte reagerat negativt på de breda börsfallen så finns det med all säkerhet en smärtgräns om nedgångarna skulle fortsätta framöver”, skriver banken.

Prognosen är att Riksbanken behåller nollräntan under hela 2022 och att en första höjning kommer först nästa år.

Dock kan den geopolitiska risken med Rysslands militära anfall på Ukraina fördröja räntehöjningen från Sveriges riksbank ytterligare, enligt Danske Bank.

ANNONS
ANNONS

Just nu är bedömningen att Riksbankens fokus är finansiell stabilitet.

Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige, är förvånad, säger han, över den styrka som bostadsmarknaden i Stockholms visar upp med tanke på stigande boräntor, hög inflation och kraftiga börsfall.

Läs även: Så slår kriget mot svenska bostadsägare [Dagens PS]