Dagens PS

Dramatiska prisfall väntas på bostäder

Prisfallet på bostäder fortsätter
Prisfallet på bostäder fortsätter
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 okt. 2018Publicerad: 18 okt. 2018

Nu görs på nytt jämförelser med 1990-talets kris, som utlöstes av 1980-talets byggboom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här skriver Dagens Industri, som talat med tre banker om deras prognoser för bostadsmarknaden.

Danske Bank tror att priserna kan komma att rasa med 30 procent som mest.

“Vi räknar med ett prisfall på totalt 15–20 procent från toppen i augusti i fjol, vilket utifrån dagens nivåer innebär en nedgång med ytterligare 8–10 procent. Gällande nyproduktion av flerfamiljsbostäder väntas priserna sjunka med cirka 30 procent över en tvåårsperiod och det kan självklart leda till att byggandet kommer avta rejält”, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank Sverige, till tidningen och ser paralleller till den tidigare fastighetskrisen med ett “uppdämt utbud av lägenheter”, särskilt nyproduktion, som han menar kan leda till fortsatt prispress på bostadsmarknaden.

Nordeas och SEB:s prognoser är inte lika dystra, bankerna gör heller inga jämförelser med den tidigare krisen, vilket SBAB däremot gjort, något som Dagens PS då uppmärksammade.

Bankerna tror att byggandet kommer att minska och SEB räknar även med prisfall, åtminstone den närmaste tiden.

“Vårt huvudscenario är att vi får ett prisfall på ytterligare runt fem procent det närmaste halvåret och att priserna sedan vänder uppåt med omkring 7–8 procent till slutet av 2020, så på det hela taget är det små rörelser”, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB, till Di.

Valueguards siffror för september – som refereras av bland andra SvD – visar att bostadsrättsindex gick ner med 0,4 procent medan villaindex sjönk med 0,3 procent för riket.

“En förklaring till dämpningen av prisutvecklingen beror på införandet av amorteringskrav. Människor känner sig också mer osäkra om vart marknaden är på väg”, kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom vid SBAB, i SvD.

ANNONS

Stockholm gick priset på bostadsrätter ned med 0,1 procent och på villor med 0,7 procent. I Göteborg steg bostadsrätterna med 0,3 procent, medan villorna backade 1,5 procent. Störst procentuellt prisfall noterades för Malmöområdet där villapriserna sjönk med 1,8 procent. Bostadsrätterna steg dock med 0,3 procent i Malmö.

Hemnet har tagit fram ny utbudsstatistik åt Svenska Dagbladet. Den visar att många bostäder är osålda och att fler bostadsrättsannonser dragits tillbaka i september i år än under samma månad förra året, förutom i Stockholm där en något lägre andel objekt dragits tillbaka i september i år jämfört med september i fjol.

“Marknaden är betydligt trögare idag jämfört första halvåret 2017, men sedan årsskiftet då allt såg som mörkast ut har marknaden stegvis stabiliserats”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till tidningen.

Läs även: Bostadsmarknaden anses mer balanserad >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS