8 av 10 unga har svårt att köpa bostad. 82 procent av 18-29-åringarna uppger det i en ny rapport.

ANNONS

Stockholms handelskammare har under våren gjort undersökningen tillsammans med bostadssajten Hemnet och konstaterar att 8 av 10 unga har svårt att köpa bostad.

82 procent av 18-29-åringarna uppger att de upplevt utmaningar att finansiera ett bostadsköp.

Och 40 procent av de unga vuxna i samma grupp har behövt ta hjälp av familjen eller föräldrar för att finansiera kontantinsatsen.

Ett ointagligt fort”

”Möjligheten att skaffa en bostad är nu ett generationsproblem där hyresmarknaden sedan tidigare ofta är ett ointagligt fort, i synnerhet i Stockholm. Nu syns liknande tendenser även i det ägda beståndet och det är oroande”, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, i en kommentar i pressmeddelandet.

”Alla har rätt till tak över huvudet och det är uppenbart att det måste göras mer för att bostadsmarknaden ska bli tillgänglig för fler”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Kör i vägg hos bankerna

Hemnet har samlat in datan från undersökningen. 2 400 Hemnetbesökare svarat på frågor om sin erfarenheter att finansiera bostadsaffärer.

Av resultaten framgår att 30 procent upplever att man inte kunnat flytta till sin önskade bostad eftersom man inte uppfyller bankernas krav för att ta ett bolån.

ANNONS
ANNONS

48 procent av samtliga svarande anser att man upplevt utmaningar med finansieringen av sin bostad. Siffran växer till 82 procent om man enbart tittar på svarande mellan 18-29 år.

Slutsatsen i rapporten, som du kan läsa mer om här, är att bostadsmarknaden i dag utgör en stoppkloss för unga vuxna och att samhället måste göra mer för att underlätta för unga människor att få ett eget hem.

Läs även: 22-årig student sparar studielån till kontantinsats [DagensPS.se] »