22-årig student sparar studielån till kontantinsats för att köpa lya i Stockholm. Men räcker pengarna?

ANNONS

Svenska Dagbladet berättar om 22-åriga Isabella Westerlind som studerar till personalvetare.

Hon har lånat maximalt belopp på CSN och sparar pengar för att kunna betala en kontantinsats på 300 000 kronor till en rymlig etta eller en tvårummare i Stockholmsinnerstad.

Vid sidan av studierna jobbar hon extra i en klädbutik.

”Jag gör det först och främst för att det är en så låg ränta, sedan känns det långsiktigt smartare att göra så här om man kan”, berättar Isabella Westerlind i tidningen och förklarar att hon har flera vänner som gör som hon för att om möjligt få chans att skaffa en egen bostad.

Sitt bostadsköp planerar Isabella att göra senast ett år efter examen.

ANNONS
ANNONS

Rallyt en riskfaktor

Men det finns en hake: bostadsrallyt. Under pandemin har priserna på bostäder skjutit i höjden. Prisrekorden har avlöst varandra och frågan är om 300 000 kronor räcker till kontantinsatsen för en innerstadslägenhet.

Claudia Wörmann, boendeekonom på statliga banken SBAB, tycker att det kan vara smart att som Isabella fortsätta bo hemma hos föräldrarna medan hon studerar, och under tiden spara ihop till kontantinsatsen med max-studielånet.

Men Wörmann tycker också att situationen på bostadsmarknaden är orimlig.

”Det är hemskt att bostadspriserna ska vara så pass höga att det här ens är ett alternativ. Många gånger är man som ung väldigt ivrig med att flytta hemifrån och hamnar då lätt i boendesituationer med för höga andrahandshyror och kontrakt med orimliga krav”, säger Wörmann i artikeln.

Unga är ”egendomslösa”

Lennart Weiss, kommersiell direktör på bostadsjätten Veidekke, pratar å sin sida SvD om ”en enorm generationsklyfta”. Han säger att unga i dag är ”egendomslösa” och att hans egen generation hade betydligt lättare att ta sig in på bostadsmarknaden än dagens unga.

ANNONS
ANNONS

”Min generation hade helt andra förutsättningar med amorteringsfria lån och det fanns inga krav på kontantinsats och heller inga tvingade amorteringsregler”, säger han.

SvD berättar med hänvisning till en CSN-undersökning gjord på hösten 2020 att var tionde studerande bor hemma hos föräldrarna, och så har det sett ut i undersökningar sedan 2013.

Läs även: Fortsatt bostadsrally ”kan inte uteslutas” [DagensPS.se] »