Den slopade uppskovsräntan på reavinster kommer bidra positivt till bostadsmarknaden och risken för prisfall har minskat drastiskt. Det säger bostadsjättens vd och bolaget spår fortsatt stigande priser.

ANNONS

Det är bostadsbjässen Riskbyggen som gör bedömningen att den slopade uppskovsräntan kommer bidra positivt till bostadsmarknaden. De spår samtidigt fortsatt stigande bostadspriser. Det skriver Di i en artikel.

Som Dagens PS tidigare rapporterat om föreslår regeringen att uppskovsräntan på reavinster slopas 2021.

Beskedet berör över en halv miljon svenskar och beräknas innebära skattesänkningar på över 1,7 miljarder under 2021. Di har tidigare rapporterat om att regeringen räknar med att slopandet av uppskovsräntan kommer leda till ett ökat utbud av bostäder till försäljning. Samt att det även väntas driva på priserna något.

Även Riksbyggen bedömer att skatteformen blir en positiv injektion på bostadsmarknaden. Då främst genom ökad aktivitet och rörlighet.

”Vi är positiva till att uppskovsräntan tas bort. Ökad rörlighet behövs för att starta flyttkedjor som gör att äldre kan flytta till ett mer anpassat boende och unga kan få det lättare att komma in på bostadsmarknaden”, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

ANNONS
ANNONS

Bostadsmarknaden tog fart igen

I början av pandemin blev det oroligt på bostadsmarknaden men när den oron började släppa blev det även fart på bostadsaffärerna igen.

När Di frågar Johanna Frelin om faran är över eller om de ser någon risk för prisfall på bostäder svarar hon följande:

”Vi har inte varit med om detta tidigare och hur pandemin utvecklas och vilken effekt det får är svår att säga. Men vi ser för närvarande inga stora risker eller tecken på förestående prisfall”.

Enligt Riksbyggenchefen är kundintresset stort och trenden pekar uppåt med en positiv värdeutveckling på bostadsmarknaden. Riksbanken meddelade dessutom på tisdagen att nollräntan blir kvar i ytterligare flera år.

Läs hela artikeln här.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Pandemin slår hårt mot ungas boendekostnader [Dagens PS]

Belånad bostadsrätt sopar banan med börsen [Dagens PS]

Swedbank: Därför tror vi på stigande huspriser [Dagens PS]