Befolkningen i Stockholms län ökar stort, och byggandet av nya bostäder har försökt hänga med. Nu visar en ny rapport att flera nybyggen är alldeles för dyra att bo i – och därmed stor tomma.

ANNONS

Det rapporterar Dagens Nyheter. Länsstyrelsens nya rapport ”Läget i länet” handlar om Stockholms bostadsmarknad, och visar på en alarmerande verklighet; mitt i krisen är det bostäder som står tomma.

”Det är nybyggda bostadsrätter som inte har blivit sålda”, säger Henrik Weston som är utvecklingsledare på länsstyrelsen, till DN.

De tre senaste åren har Stockholms läns befolkning ökat med över 110.000 personer. Befolkningsökningen väntas fortsätta och 2030 kan länet ha 2,8 miljoner invånare, skriver DN.

”Att hyra i första hand är i princip otänkbart utan tio års kötid. Och när du väl köat dig till en bostad ska du klara av hyresvärdens krav för att bli godkänd. Och även om du har ett jobb med en medelinkomst kanske du inte klarar priserna och amorteringskraven för en bostadsrätt”, säger Weston, och fortsätter:

”Bostadspolitiken – på nationell och kommunal nivå – fungerar inte längre.”

Under de senaste fyra åren påbörjades 70.000 bostäder i länet, 25.000 fler än föregående period. Men nu minskar bostads­byggandet, enligt rapporten. Länsstyrelsen skriver enligt DN att endast ungefär 10.000 bostäder kommer att påbörjas i år och att nedgången i byggandet kan hålla i sig i flera år.

ANNONS
ANNONS

Under morgonen rapporterade Dagens PS om paret som förlorade tvisten med byggbolaget i domstol.

LÄS MER: Förlorade ångrat bostadsköp: ”Extremt allvarligt” [Dagens PS] >