Byggbolaget vann mot paret i tingsrätten. Nu ska hovrätten avgöra ärendet.

ANNONS

SvD berättar om fallet där ett par köpt en bostadsrätt i Brf West Side Solna men sedan ångrade sig och krävde pengarna tillbaka.

Orsaken var flera års förseningar. Men enligt tingsrätten kan förseningar av nya bostadsrätter tillåtas på obestämd tid vilket parets advokat, Jörn Liljeström, anser är orimligt.

Därför överklagades domen till Svea hovrätt.

”Det är ju helt grundläggande att en köpare ska kunna tillträda bostadsrätten i samband med upplåtelse och att detta inte är något som ska kunna skrivas bort genom en formulering att tillträdesdatum meddelas senare”, säger Jörn Liljeström till Svenska Dagbladet.

Han anser att det är ”extremt allvarligt” om byggbolagen kan skjuta fram inflyttning ”i all evighet”.

Det nu aktuella målet med paret som försökte avbryta sitt köp är intressant för flera personer som också tagit strid för att häva sin bostadsköp i nyproduktion, bland annat på grund av förseningar men även till följd av prisfall och andra faktorer.

Den nuvarande bostadsrättslagen är föråldrad, menar flera tunga bostadsrättsjurister, enligt SvD, och de efterlyser därför en vägledande dom på området, ett så kallat prejudikat.

I artikeln framgår det att byggbolaget i fråga, SSM, har ett 100-tal ärenden på sitt bord där bostadsrättsköpare väntar på att få processa mot bolaget i domstol.

ANNONS
ANNONS

Det framgår även att den börsnoterade koncernens vd Mattias Roos, som innehaft vd-posten i många år, i måndags fick avgå med omedelbar verkan.

Styrelsen uppgav som skäl att bolaget behöver ett annat ledarskap.

Apropå nyproduktion skriver Dagens Nyheter i dag att många nybyggda bostäder, för första gången, står tomma i Stockholm. Lägenheterna är så dyra att folk inte har råd att köpa eller hyra dem, framgår det.