Bostadsköparna i Stockholm skär guld med täljkniv.

ANNONS

Enligt Svenska Dagbladet har den som köpte 100 kvadratmeter i centrala Stockholm 2006 kunnat tjäna 1.200 kronor om dagen på sitt bostadsköp.

I tio års tid.

Uträkningen bygger på ett snittpris på 45.000 kronor per kvadratmeter, som i dag stigit till 89.000 kronor per kvadratmeter

”När SvD gör en internationell utblick på olika bostadsmarknader framstår Stockholm som exceptionellt”, skriver tidningen och fortsätter lite längre ner:

”I Europa finns knappast någon annan storstad med decennielånga prisstegringar på så hög nivå. Den totala inflationen (KPI) i Sverige var samtidigt bara 11 procent 2006–2016.”

Per-Arne Sandgren, chefsanalytiker vid Svensk mäklarstatistik, säger i artikeln att det som är ”annorlunda med Stockholm är att bostadspriserna inte gick ner efter Lehmankraschen”, vilket drabbade många andra internationella bostadsmarknader.

I många EU-länder, exempelvis, har bostadspriserna stått stilla under tioårsperioden till skillnad mot i Sverige, där bostadsrättspriserna i Stockholm sedan i våras handlas till nya rekordnivåer, snittpriset i centrala Stockholm ligger strax under 95.000 kronor per kvadrat.

ANNONS
ANNONS

Svenskan konstaterar att på tio år har Stockholms bostadspriser fördubblats och kvadratmeterpriset är nu högre än i städer som Paris, München och Köpenhamn. Enligt tidningen kan du få hela 100 kvadratmeter bostad i Lissabon, Aten och Marseille för 3 miljoner kronor. Men i Stockholm får du bara 30 kvadratmeter lägenhet för pengarna.

Även i München, som uppges ha Tysklands starkaste bostadsmarknad, och i Berlin och Paris i Frankrike är kvadratmeterpriserna på bostäder lägre än i Stockholm, vars bostadspriser jämförs med i London och Genève, framgår det.