Svensk bostadsmarknad går in i ett allt kyligare klimat med utdragna säljprocesser, avslagen budgivning och en budpremie som rasar.

ANNONS

Ny statistik från Hemnet, som Dagens Industri hänvisar till, visar att det blivit ordentligt kyligare på svensk bostadsmarknad.

Allra mest märks det i Stockholm där bostäderna uppges ta längre tid att sälja, samtidigt som budgivningarna inte tar fart.

I juli var mediantiden från annonsering till avslutad affär 25 respektive 23 dagar.

Det kan jämföras med 19 och 15 dagar i början av året eller 21 och 17 dagar i juli i fjol.

”Det är ovanligt högt på lägenhetssidan, det sticker ut även i historisk kontext, och beror på att marknaden är avvaktande. På villamarknaden är nivåerna inte iögonfallande. Där utgjorde pandemiåren ett undantag, nu har vi mer av ett normalläge”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till Di.

Tidigare, särskilt under pandemin, har bostadsmarknaden varit skållhet och bostadsaffärerna har avhandlats både snabbt och ibland inte så genomtänkt.

I det avseendet kan det vara bra att marknaden gått in i en lugnare fas, resonerar Hemnets expert.

”Nu har man tid att läsa på och samla information om bostaden så att man kan fatta ett rationellt beslut”, säger Erik Homberg till tidningen, som även uppger med hänvisning till statistiken att ett tydligt trendbrott nu märks när det gäller budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och försäljningspris.

Den har sjunkit från cirka 8 procent i början av året till 0 procent i dag, både för villor och bostadsrätter.

ANNONS
ANNONS

Ännu mer markant blir siffrorna för lägenheter i Stockholm.

Läs hela Di-artikeln (obs – inloggning krävs).

Läs mer: Rådet till bostadsköpare: Då är det ”varningsklockor” [Dagens PS]