Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet fortsätter ”oväntat” att minska, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS

”Marknaden kommer att bekänna färg efter påsk, då får vi se om utbudet börjar öka igen, vilket det bör göra någon gång”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell i artikeln.

Sedan början av februari har utbudet av bostadsrätter i Stockholms innerstad dykt med närmare 40 procent; förra veckan var utbudet bara 14 över nivån motsvarande vecka 2017, vilket kan jämföras med vecka sju då utbudet var hela 128 procent högre, framgår det.

Hemnet tror att det skärpta amorteringskravet är främsta orsaken till att utbudet minskat, enligt Direkt, som uppger att utbudet låg på en rekordnivå vecka sex.

”Det är svårt att dra någon annan slutsats än att amorteringskravet ligger bakom det minskade utbudet. Det visar inte minst att effekten är störst i Stockholm, där priserna är högst och där regleringen påverkar hårdast”, säger Staffan Tell.

Från vecka sex till vecka elva, förra veckan, minskade utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet med 38 procent i Stockholms innerstad. I Stockholms län har utbudet minskat med 31 procent under samma period och i hela Sverige med 19 procent.

ANNONS
ANNONS

Den senaste veckan har dock utbudet ökat något i Skåne och Västra Götaland.