Drygt åtta av tio svenskar, 83 procent, anser i rapport att bostadsrallyt de senaste 20 åren varit osund för det svenska samhället.

ANNONS

I en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Länsförsäkringar uppger fler än åtta av tio svenskar att bostadsrallyt de senaste 20 åren varit osund för samhället.

”Omfattande bostadsbrist och en lång period av låga räntor är två huvudorsaker till att bostadspriserna ökat kraftigt de senaste tjugor åren. Pandemin har dessutom bidragit till att pressa upp priserna ytterligare, till nivåer som inte är långsiktigt hållbara för samhället”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Villapriserna i Sverige har trefaldigast under 20-årsperioden medan bostadsrättspriserna femfaldigats, konstaterar Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Men en enormt starka prisutvecklingen har alltså inte roat svenskarna. Tvärt om anser en klar majoritet att prisrallyt skadar mer än gör nytta.

Märta Stenevi i skottgluggen

”Höga bostadspriser i kombination med hårda kreditvillkor slår hårdast mot unga och ensamstående, som redan tidigare hade svårt att köpa bostad. Under pandemin hade det varit ett utmärkt tillfälle att ta ett helhetsgrepp kring regelverket för amortering och skapa ett permanent undantag för dessa grupper. Det är väldigt synd att regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) inte tog den chansen”, säger Marcus Svanberg.

I rapporten uppger bara drygt var fjärde, 27 procent, att regeringen för en bra bostadspolitik, och endast 0,5 procent tycker att Sveriges bostadspolitik är ”mycket bra”.

Enligt undersökningen har priserna på bostadsrätter ökat med enorma 445 procent sedan år 2000, medan villapriserna uppges ha ökat 277 procent under samma period.

Samtidigt har fritidshuspriserna gått upp med 291 procent under perioden.

ANNONS
ANNONS

Det här ska ställas i relation till hur mycket reallönerna ökat sedan 1997, det rör sig om en löneökning på styvt 50 procent fram till 2020, framgår det.

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden den 17–26 september 2021. Totalt har 1 001 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan.

Läs även: Handelsbanken: Det dämpar bostadspriserna på sikt [Dagens PS]