Oron för räntehöjningar i Sverige är ”överdrivna”, men på sikt stundar räntehöjningar vilket dämpar bostadspriserna, spår Handelsbanken.

ANNONS

”Vår bedömning, som vi beskriver ytterligare i vår senaste Globala konjunkturprognos, är att marknadens förväntningar på räntehöjningar är överdrivna. Men den övergripande bilden för räntor är att de kommer stiga från dagens nivåer, vilket bör ha en prisdämpande effekt på bostäder framöver”, skriver Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, i senaste utgåvan av bankens makrobrev.

Där utöver menar banken att den höga byggtakten och ett minskat underskott av bostäder också får prisdämpande effekter på bostadsmarknaden på sikt.

På kort sikt kan däremot bostadspriserna i Sverige komma att stiga, enligt analysen i makrobrevet från Handelsbanken.

Experten – ”tecken på en normalisering”

”Oktoberstatistik stöder bilden av stabila och svagt stigande bostadspriser – en trend vi tror består in i nästa år. Antalet bostadsköp har mattats något under andra halvåret, något som vi tolkar som tecken på en normalisering och som sannolikt har bidragit till den lugnare prisutvecklingen”, skriver Handelsbankens makroekonom med hänvisning till Valueguards senaste prisstatistik över bostäder, som Dagens PS berättade om förra veckan.

Bostadsrättsindex steg med 0,6 procent i oktober medan villaindex gick ner med 0,4 procent, framgick det.

Totalt backade prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, med 0,1 procent jämfört med september. Justerat för säsongseffekter steg indexet med 0,5 procent.

I Stockholm gick priserna upp med 1,2 procent för bostadsrätter, medan villapriserna backade 0,2 procent.

ANNONS
ANNONS

I Göteborg backade priserna för bostadsrätter 0,4 procent men steg med 0,1 procent för villor.

I Malmö föll priserna med 0,9 procent för bostadsrätter och 2,5 procent för villor.

Läs mer här: Uppåt för bostadsrätter i Stockholm – villapriserna faller [Dagens PS]