Raset för bopriser fortsätter också i juli. Inte sedan finanskrisen 2008 har villapriserna rasat i sådan fart. Allra värst är det i Stockholm och Mellansverige enligt nya siffror.

ANNONS

När julis siffror kommer står det klart att raset för bopriser fortsätter. SBAB och Bolis prisindex HPI, som bygger på Bolis registrerade försäljningar för månaden, visar att priserna faller brett, enligt Göteborgs Posten som citerar TT.

Bopriser ned överallt

Sett till hela Sverige faller villapriserna överallt, allra mest i Mellansverige där de minskar 6,6 procent. I Malmö är tappet mer än 4 procent.

Allra värst ser det ut i Stockholm, där priserna på både villor och lägenheter går ned med 12 procent jämfört med samma period 2021.

”Ett sammanlagt fall på 20 procent kan absolut inte uteslutas”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, enligt Göteborgs Posten.

Räntehöjning påverkar mest

Det är de höjda räntorna som framför allt påverkar bopriser, och Robert Boije tror att raset kommer att fortsätta. Även om det också i normalfallet är så att priserna går ned under sommaren är den förklaringen inte nog, anser han.

”Den huvudsakliga förklaringen är förstås ränteuppgången”, säger Robert Boije enligt GP. ”Sommarmånaderna brukar vara ljummare på bostadsmarknaden men om man tittar på till exempel storstadsområden som Stockholm och Malmö är nedgången betydligt större än vad som kan förklaras av normala säsongsmönster.”

Inte som krisen på 1990-talet

Än är det inte över, heller. Det kommer att bli fler räntehöjningar, och det kommer att betyda att raset för bopriser fortsätter. Under hösten finns en stor risk att priserna faller ytterligare. Det blir ingen kris som den på 1990-talet, enligt Boije. Svensk ekonomi och bostadsmarknaden klarar sig – om inte arbetslösheten ökar i hög grad.

ANNONS
ANNONS

”Det är klart att det för enskilda hushåll kan bli nog så dramatiskt med en nedgång på tio procent eller mer, om man till exempel skiljer sig och måste sälja sitt boende”, säger Robert Boije enligt GP.

Läs även: Nya prisras – största sänket i Stockholm [Dagens PS]

Läs även: SBAB höjer räntorna på bolån [Dagens PS]