Läge att stuva om och skydda aktieportföljen?

ANNONS

Bolag som bygger bostadsrätter har enligt SvD ”haft en usel utveckling på börsen” senaste halvåret.

Skälet är stark oro för att det inte står rätt till med priser, utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden.

Tidningen berättade i veckan – och DagensPS hakade på – att fastighetsjätten Wallenstam styrt om sitt projekt för bostadsrätter till hyresrätter av rädsla för att inte få alla lägenheterna sålda, det tolkas som en varningssignal om att bostadsmarknaden blivit frostigare.

Andra bolag, som JM, ”den stora draken på området”, skriver SvD Näringsliv, har fått uppleva hur aktien dykt på börsen de senaste sex månaderna. Enligt artikeln är JM-aktien ned med 21 procent.

Och sämre har det gått för Besqab, som uppges ha fallit nästan nästan 28 procent – för att inte tala om SSM och Oscar Properties Holding, som enligt artikeln rasat med 39 respektive 37 procent.

Där till har Skanska, NCC och Peab backat, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Bolag med exponering mot bostadsrättsmarknaden har gått dåligt på börsen det senaste halvåret, men egentligen har inget hänt. Nedgången bygger på en oro för vad som ska hända”, säger Johan Edberg, fastighetsaktieanalytiker på Pareto Securities, till Svenska Dagbladet och tillägger att börsen tar position för vad som komma skall – att marknaden ligger steget före – och att bostadsmarknaden svalnat.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger å sin sida att hon ”är mer bekymrad” över de nya aktörerna på marknaden än de stora bolagen.