Stockholms bostadsrättsföreningar upplever minskade hyresintäkter. Framförallt är det i innerstaden, där etablissemangen är tätare, som coronaeffekten är tydlig. 

ANNONS

I en ny undersökning från Fastighetsägarna svarar 30 procent av bostadsrättsföreningar med lokaler att de upplever ett minskat kassaflöde.

Många föreningar har gett uppskov till restauranger, butiker och andra verksamheter, men om inte deras soliditet ökar kan föreningen ställa krav på att de tar in mer kapital för att betala hyrorna, skriver SvD.

Dessutom kan avgifterna för andra hyresgäster höjas. Fredrik Johansson, affärsområdeschef på Allabrf.se säger till SvD att var femte Stockholmsförening med verksamheter kan hamna i den situationen.

Han tar även upp det stöd för hyresgäster i ekonomistiskt utsatta branscher som regeringen utannonserade i mars.

”Nu finns det statliga stödet för hyresrabatter. Om föreningen sänker hyran med 50 procent står staten för hälften av den rabatten. Men det blir ändå ett intäktsbortfall för många föreningar och framförallt kvarstår osäkerheten om föreningsekonomin på längre sikt eftersom det statliga stödet bara gäller april–juni i år. Vad som händer sedan vet vi inte”,  säger han.

ANNONS
ANNONS

Det sista alternativet för föreningar som kämpar med verksamheter som inte kan skapa lönsamhet är att avbryta hyresavtalet och göra om lokalen till bostäder, säger Fredrik Johansson till SvD.