Svenska banker ligger kvar med sin nollränta på sparkapital trots att Riksbanken höjer styrräntan. Trist men sant – kolla här!

ANNONS

Två gånger har Riksbanken höjt styrräntan i år och fler höjningar är att vänta.

Kanske kan det till och med komma två trippelhöjningar på 75 punkter i följd på Riksbankens kommande två penningpolitiska möten i september och oktober.

Det spår i alla fall Danske Bank.

Men den som har pengar på sparkonton hos Sveriges storbanker har inget att glädja sig över när det gäller sparräntan. Den ligger kvar på noll trots Riksbankens räntehöjningar.

Däremot har bankerna varit snabba på att höja boräntorna i linje med Riksbankens räntehöjningar – trots lägre upplåningskostnader dessutom – vilket rivit ner en hel del kritik, däribland från finansmarknadsministern Max Elger (S) som tycker att det är ”bekymmersamt”.

Det var vid månadsskiftet april/maj som Riksbanken höjde styrräntan första gången men en granskning som Privata Affärer gjort med hänvisning till Compricer visar att 13 av 38 sparkonton trots det har samma ränta i dag som då.

Det är till och med så att en aktör, fintechbolaget Froda, sänkt sparräntan med 0,05 procentenheter, visar tidningens kartläggning.

ANNONS
ANNONS

SBAB har agerat föredömligt och höjt sparräntan mest – med 0,50 procentenheter – men det är ändå lägre än Riksbankens höjning av styrräntan på 0,75 procent.

Läs hela artikeln på Privata Affärer.