Bankerna höjer sina boräntor trots lägre upplåningskostnader – finansmarknadsminister Max Elger (S) reagerar nu och kallar det ”bekymmersamt”.

ANNONS

I en intervju med SvD konstaterar Elger att det är ”alldeles uppenbart” att bankerna ”passar på att dryga ut sina marginaler”.

Det som gör tilltaget än mer upprörande och ”bekymmersamt” är att hushållen redan är under privatekonomisk press, anser finansmarknadsministern.

Han uppmanar kunderna att ta strid med banken om räntan.

SEB tillbakavisar i tidningen kritiken från Max Elger och menar att bankerna inte höjt räntorna i samma omfattning som kostnaderna ökade förra sommaren, men att de heller inte sänkt boräntorna i samma utsträckning som upplåningskostnaderna sjunkit efter sommaren.

Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen (FI), håller emellertid i SvD med finansmarknadsministern och slår fast att bolånen är ”en stor kassako för bankerna” som de vill tjäna pengar på genom stigande räntor.

Så har det även sett ut historiskt, konstaterar FI:s chefsekonom.

Under finanskrisen 2008-2009 låg bankernas bruttomarginal, intjäningen på bolån, på blygsamma 0,20 procent.

Men sedan 2018 ligger den på 1,35 procent och när den toppade låg bruttomarginalen på 1,70 procent, uppger Svenska Dagbladet med hänvisning till Finansinspektionens återkommande statistik.

”Det finns ingen naturlag som säger att bankerna ska tjäna så mycket pengar och det finns definitivt utrymme för enskilda kunder att pressa ned sin boränta”, säger Henrik Braconier i artikeln och pekar på att det borde vara en självklarhet nu när bostadspriserna faller.

ANNONS
ANNONS

Alla banker utom Handelsbanken har svarat i kommentarer på uppgifterna i SVD, men ingen vill uttala sig om de tänker sänka sina boräntor, framgår det.

Läs mer: Banker höjer räntan trots lägre kostnader [Dagens PS]

Läs även: Boräntan högre i juli – skuggar Riksbanken [Dagens PS]