Marknadsräntorna faller men bankerna fortsätter – trots minskade upplåningskostnader – att höja räntorna för redan hårt pressade hushåll.

ANNONS

SvD uppger att marknadsräntorna på senaste tiden vänt nedåt, vilket innebär att bankernas kostnader sjunker.

Men bankerna fortsätter höja räntorna trots det och mest har räntorna stigit på bundna bolån.

”Sedan början av året har snitträntan på ett treårigt bolån mer än fördubblats – från knappt 1,5 procent till 3,6 procent. Samma sak gäller för femåriga lån som stigit från 1,7 till 3,7 procent”, skriver SvD och konstaterar att även om de flesta bankerna sänkt sina listräntor, så har det inte skett i paritet med bankernas lägre upplåningskostnader.

När det gäller snitträntan som nya bolånetagare betalar har den inte sänkts alls, framgår det vidare.

”Bankerna är alltid mycket snabbare med att höja räntan än att sänka den”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, till tidningen och menar att det rådande förhållandet öppnar för prutlägen.

Robert Boije, chefsekonom på statliga bolåneaktören SBAB, tror att boräntorna kan falla senare i år om inflationen går ner.

”I takt med at vi får lite mer information om vad som händer med inflationen så skulle allt det här tala för att vi får lite lägre marknadsräntor, vilket i förlängningen kan påverka svenska bundna boräntor”, säger Boije till SvD men understryker samtidigt att osäkerheten kring såväl inflationen som ekonomin i stort är stor.

ANNONS
ANNONS

Under årets första kvartal hade bankerna en bruttomarginal på 1,35 procent på bolån, vilket är en hög siffra och som visar hur mycket bankerna tjänar på sina bolån.

Läs även: Boräntan högre i juli – skuggar Riksbanken [Dagens PS]