Nu sänker Arla ersättningen för mjölk till bönderna – igen. Nu uppmanar Arlas vd kunderna att köpa svensk mjölk – annars finns risk att de svenska gårdarna läggs ned.

ANNONS

Arla sänker priset bönderna får för sin mjölk för andra gången i år.

Senast i januari sänkte man ersättningen till Arlabönderna som producerar mjölk med 5,3 öre, och nu går man alltså in med ännu en kraftig minskning.

Både ekologisk och konventionell mjölk

Enligt ett pressmeddelande från Arla sänker man ersättningen med 57,2 öre per kilo mjölk, och det gäller både ekologisk och konventionell.

Nu får Arlas 8 500 mjölkbönder 481,2 öre per kilo konventionell mjölk, och ersättningen för ekologisk hamnar på 532,4 öre per kilo.

Tillgång och efterfrågan

I pressmeddelandet konstaterar man att sänkningen ”beror på förhållandet mellan tillgång och efterfrågan, både på de internationella mejerimarknaderna och i dagligvaruhandeln.”

ANNONS
ANNONS

Det handlar helt enkelt om att Arla inte kan betala de mjölkproducerande bönderna mer än marknaden är beredd att betala, konstaterar företaget.

Tufft för hushållen

”Jag förstår verkligen att många hushåll står inför en tuff ekonomisk situation, inte minst barnfamiljer med höga utgifter för mat”, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström i pressmeddelandet uppger Via TT.

”Samtidigt finns många hushåll som fortfarande har marginaler kvar och till dem kan vi bara vädja att fortsätta välja svenska mejeriprodukter”, fortsätter han.

Risk att svensk mjölk försvinner

Om hushållen väljer billig utländsk mjölk finns det risk för att de svenska gårdarna tvingas lägga ned, enligt Kai Gullström.

”Vill vi ha svenska mat på borden även i framtiden är det viktigt att bönderna kan få ersättning för sina kostnader som alltjämt är höga”, säger Kai Gullström.

Pris 1 liter standardmjölk, Arla 31 mars 2023:

Coop: 16,95 kronor

ANNONS
ANNONS

Ica: 13,50 kronor

Läs även: Tuffa tider? Då drar vi ner på alkoholen [Dagens PS]

Läs även: Varningen: Matpriserna kommer att höjas igen [Dagens PS]