Enligt en ny undersökning har 21 procent av svenskarna valt att minska på alkoholen nu när privatekonomin upplevs som mer pressad.

ANNONS

Det brukar sägas att i hårda tider korkar vi upp och dricker lite mer än vi borde.

Den nya undersökning Viktväktarna låtit Sifo göra talar om motsatsen.

Enligt den skruvar vi istället på korken nu när det är svårare att få pengarna att räcka. 21 procent av de svarande har minskat på alkoholen nu.

Dragit ner mer

Det finns, förstås, annat vi kapat mer av. Godis, bakverk och glass har fått mindre plats i shoppingkassen hos 32 procent av de svarande.

31 procent säger sig ha dragit ner på chips och snacks och 27 procent köper mindre mängder läsk och saft, refererar Livsmedelsnyheter.

Könsskillnaderna är tydliga i undersökningen. 29 procent äter mindre kött nu än tidigare – men det gäller 34 procent av kvinnorna och 23 procent av männen.

12 procent säger sig äta mer vegetariskt – inte oväntat 16 procent av kvinnorna och 8 procent av männen.

”Hälsomässigt bra”

”Rent hälsomässigt kan vi konstatera att det pressade ekonomiska läget har en god inverkan på svenskarnas matvanor; man drar ner på tomma kalorier från godis och chips och äter mer vegetariskt”, säger Viktväktarnas kostexpert Karin Nileskog som samtidigt ser en baksida även på den medaljen.

”Att pressade hushåll tvingas välja bort de dyrare ekologiska produkterna när matpriserna stiger är såklart en tråkigare konsekvens”, konstaterar hon.

ANNONS
ANNONS

Tio i topp/Det här har vi dragit ner på nu
(Hur många, i procent, som uppger att konsumtionen har minskat)

Godis/bakverk/glass: 32%
Chips/snacks: 31%
Kött: 29%
Läsk/saft: 27%
Ekologiskt: 27%
Hel- och halvfabrikat: 24%
Alkohol: 21%
Fisk: 16%
Mejeriprodukter: 14%
Frukt: 14%

Läs även: Så drar du ned på alkohol och kalorier [Dagens PS]