Priset på mjölk och andra mejeriprodukter lär fortsätta att öka framöver då Arla räknar med ”våldsamt” höjda mjölkpriser. 

ANNONS

”Det kommer att märkas av ganska våldsamt” säger Arlas vd Peder Tuborgh i en intervju med ATL, där han berättar att han tror på fortsatt höjda priser. Det har knappt gått två veckor sen Arla meddelade en höjning på mjölkpriset till Jordbruksaktuellt och redan nu varnar man alltså för fortsatta höjningar.

Ökade kostnader inom lantbruket 

Aftonbladet rapporterar att det främst beror på ökade kostnader inom jordbruket. Arlas presschef Erik Bratthall berättar att bönderna har fått kostnadsökningar i form av bränsle, energi och el men även för handelsgödsel och andra insatsvaror. Mjölkproduktionen har redan mycket små marginaler.

Kostnadskurvan har inte peakat

Lantbrukarnas Riksförbund skrev häromdagen en debattartikel i Aftonbladet Debatt om att vi är påväg in i en matkris till följd av de stegrande kostnaderna för Sveriges bönder. Priserna på foder, bränsle, energi och gödsel innebär kostnadsökningar på drygt fyra miljarder kronor bara i Sverige.

De ökande priserna på mjölk är en påföljd av detta. Svenska bönder behöver få bättre betalt för att klara de ökande kostnaderna och därmed den kommande krisen. Därför räknar Arla med att priserna kommer att fortsätta öka så att inte lantbrukarna inte står själva med de ökade kostnaderna.

Läs mer: Dyrare mjölk väntar: ”Kommer märkas ganska våldsamt” [Aftonbladet]

ANNONS
ANNONS

Läs även: KO stämmer Arla – klimatreklam kan ha varit felaktig [Dagens PS]

Läs även: Stängda reaktorer bakom höjda elpriser [Dagens PS]