Arbetslösheten fortsätter att minska samtidigt som efterfrågan på arbetskraft är fortsatt stor, rapporterar Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

ANNONS

I slutet av mars var närmare 355 000 personer inskrivna arbetslösa, vilket är en minskning med drygt 86 000 personer jämfört med samma månad förra året. Därmed har arbetslösheten minskat från 8,4 procent till 7,0 procent på ett år. Det är den lägsta arbetslöshetssiffran sedan september 2019.

Även antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska. I mars hade närmare 174 000 personer varit utan arbete i tolv månader eller mer, vilket är en minskning med 9 000 personer samma månad i fjol. Dock ökar antalet som varit utan arbete i två år eller mer med 6 000 personer till närmare 99 000.

”Arbetsmarknaden går bra och det finns rekordmånga lediga jobb i Platsbanken”, säger Anders Ljungberg, tf analyschef på Arbetsförmedlingen.

Till Sveriges radio uppger Ljungberg att 207 000 lediga jobb finns registrerade i Platsbanken, vilket är ett rekord i modern tid.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Arbetsförmedlingen: 34 miljoner för tomma platser [Dagens PS]
Rekordmånga lediga tjänster –här finns jobben [Dagens PS]