Dagens PS

Amerikaner gör som svenskar – flyr till Portugal

amerikaner Portugal
Amerikaner vallfärdar till soliga Portugal för att få lägre skatt och billigare sjukvård. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

Det är inte bara svenska pensionärer som föredrar skattevänliga Portugal – många amerikanare gör precis likadant.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under förra året ökade antalet amerikanska invånare i Portugal med 45 procent till 6 921 personer, och det senaste decenniet har antalet amerikaner – med betoning på pensionärer – som bosatt sig i landet för att få lägre levnadskostnader, billigare hälso- och sjukvård i ett soligt och skattevänligt klimat tredubblats, berättar The Wall Street Journal.

För många amerikaner, precis som för svenskar, har Portugal blivit en idyll i Europa på många sätt. Också för sin rika matkultur.

“Amerikaner har strömmat in i Portugal under de senaste tre åren”, säger Louise Hudson, medförfattare till boken A Worldwide Guide to Retirement Destinations, som hon skrivit tillsammans med sin man Simon Hudson, till WSJ.

Köpte drömhus med pool och havsutsikt

Makarna bodde tidigare i South Carolina men bestämde sig för att tillbringa åren som pensionär i Portugal.

Det äkta paret bor i dag i en villa med fyra sovrum med pool och havsutsikt i Praia da Luz på Algarves kust.

De köpte drömhuset för 230 000 dollar 2014 och sedan dess uppges fastigheten ha fördubblats i värde.

Det är så populärt bland utlänningar att köpa havsnära fastigheter i landet att den portugisiska regeringen i januari i januari fattasde beslut om att styra de utländska bosättningarna inåt landet.

För amerikanare är konsumentpriserna runt 40 procent lägre i Portugal än i USA, samtidigt som försäkringarna är billigare – inte minst sjukvårdsförsäkringar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Slipper dubbelbeskattas

Och även om amerikaner bosatta utomlands fortfarande är skyldiga att lämna in sina skattedeklarationer i USA, så gör avtal att de inte kan dubbelbeskattas.

Även andra utländska invånare som bor i Portugal har möjlighet att ansöka om att betala lägre skatt under en tioårsperiod, skriver WSJ som också berättar att tillströmningen av utlänningar till det soliga EU-landet också har en del baksidor.

Exempelvis kan det portugisiska byråkratin vara svår att hantera, vilket gjort att många rådgivare som ibland utger sig för att vara advokater dykt upp för att hjälpa till.

Det har fått immigrationsmyndigheterna i Portugal att utfärda en varning för att anlita rådgivare då flera fall av bluff uppdagats och är under utredning.

Läs även: Här är det 0 procent skatt på bitcoin – rika vallfärdar

Läs mer: Nu upphör Portugal som skatteparadis

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS