Den nystartade myndigheten för arbetsmiljökunskap inrättades i juni förra året – men redan har fyra högt uppsatta chefer lämnat och flera anställda sagt upp sig. Nu avslöjar ett brev från facket att generaldirektören kränkt sina anställda.

Det rapporterar Dagens Nyheter. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har haft ett kaotiskt första år. På sin hemsida skriver man att Mynak:s uppgift är att ”skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv” – men enligt nya uppgifter verkar inte myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi vilja föregå med gott exempel.

Enligt skyddsombudet från facket Saco, som refererar till vittnesmål från anställda, har Ahmadi öppet kritiserat anställda, samt uppmanat kvinnliga medarbetare att bära klackar och korta kjol. Han ska även ha kallat en anställd för ”myndighetens tjockaste medarbetare” – något som Ahmadi menar bara ”var ett dåligt skämt”.

Nu kallas Ahmadi upp till förhör på arbetsmarknadsdepartementet. I en intervju med DN efter avslöjandet säger han så här om anklagelserna:

”Jag ser väldigt allvarligt på saken. Det är allvarliga utmaningar och uppgifter som tas fram i framställan och skrivelsen. Jag välkomnar det här, så att frågorna kommer på bordet och att vi kan lösa dem tillsammans med skyddsombudet och personalen. Det är vår avsikt att vi ska ha en bra arbetsmiljö på myndigheten.”

ANNONS
ANNONS

På den specifika frågan om den kränkande kommentarerna mot kvinnliga medarbetare säger Ahmadi:

”Det här känner jag inte igen, faktiskt. Jag kommer inte ihåg något sådant. Jag kanske har varit klumpig på annat sätt, men inte på det här sättet.”

Ahmadi verkar inte heller se ironin i att en myndighet som ska jobba med arbetsmiljökunskap har en undermålig arbetsmiljö. Han menar att Mynak är i en ”uppstartsfas” och att de har en stressig situation just nu. Han är också glad över att bristerna uppdagats, enligt DN.