Saudiarabien vill inte släppa sin plats i täten för världens energiproduktion. Nu vill världens största oljeexportör bli bäst på vätgas. Anläggningar är planerade längs landets nordvästra kust. Men konkurrensen är hård, skriver Financial Times.

ANNONS

Världsekonomin är beroende av oljan från Saudiarabien.När världen ska ställa om gör landet nu sitt för att hänga med och behålla den ledande positionen.

I framtiden räknar man med att 12 procent av all världens energi kan behöva komma från vätgas, enligt Financial Times.

En vätgasanläggning och en helt ny tillhörande stad planeras nu för många miljarder dollar.

Om den nya anläggningen uppnår det planerade målet på 650 ton miljövänligt framtagen vätgas per dag kommer den också att bli världens idag absolut största.

2026 börjar man med produktionen, enligt uppgifter från den saudiska administrationen.

Tanken är enligt Saudiarabien att göra sig mindre beroende av fossila bränslen som exportprodukt och att skapa jobb.

ANNONS
ANNONS

Den nya staden Neom anläggs på gränsen till Jordanien, med ett särskilt transportsystem över till Egypten. Staden ska ha ett eget separat juridiskt system.

Saudiarabien får konkurrens

För att förenkla hur olika produktionsformer skiljer sig från varandra talar man bland annat om grön vätgas, som man utvinner från helt förnybara energikällor via en process som kallas elektrolys.

Blå vätgas är vätgas framtagen med metan, samtidigt som restprodukten koldioxid fångas upp. Det anses vara ett mindre säkert sätt, eftersom infångning kan innebära problem och läckor.

”Saudiarabien satsar både på blå och grön vätgas”, säger Alexandre Araman, analytiker på Wood Mackenzie till Financial Times.

Men det är många aktörer som vill ta sig in på vätgasmarknaden nu, och flera kritiker undrar om projektet vid Röda havet verkligen kommer att ge det som saudierna hoppas på.

600 miljarder dollar till 2050

Ryssland och Förenade Arabemiraten har också stora planer på en ny energimix i sin export. Eftersom så kallad grön vätgas egentligen kan produceras var som helst är konkurrensen hård, även om Saudiarabien har utmärkta förutsättningar för sol- och vindkraft.

600 miljarder dollar kommer man att ha satsat på vätgas vid 2050, tror analytikerna, och det är inte självklart var den ska produceras.

ANNONS
ANNONS

”Uppenbarligen vill Saudiarabien positionera sig själva, säger Araman till Financial Times.

Den saudiske energiministern har emellertid uttalat sig med självförtroende i ämnet.

”Vi är den billigaste producenten när det kommer till olja och gas. Vi är också den billigaste producenten när det kommer till elektricitet från förnybara energikällor”, säger han till Financial Times.

Läs också:

JP Morgan: ”Boom för vätgas väntar – aktierna att satsa på ” [Dagens PS]
Gruvmiljardär: ”Sluta haussa blå vätgas” [Dagens PS]