Investmentbanken JPMorgan Chase tror att vätgas kommer att spela en allt större roll i energimixen framöver och tipsar om aktierna att satsa på långsiktigt i sektorn – flera av dem med en uppsida på över 100 procent.

ANNONS

Intresserad av hållbarhetsfrågor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Vätgasaktier underpresterade jämfört med marknaden 2021, men investmentbanken JPMorgan ser fortfarande vätgas som en långsiktig investering och tror att det kommer att bli en allt viktigare del av energimixen, skriver enligt bankens analytiker i en rapport ledd av Jean-Xavier Hecker, enligt CNBC.

Han noterar att 26 länder nu har nationella vätgasstrategier på plats, varav 13 tillkom under 2021. EU har också etablerat fundamenten för en gemensam vätgasmarknad samt att ett ”positivt politiskt landskap” i USA kommer att driva på utvecklingen, enligt Hecker.

Tror det är ekonomiskt om 10-15 år

Kostnaden för så kallad grön vätgas (som framställs med hjälp av förnybara energikällor) är fortfarande hög, men JPMorgan tror att skalfördelar och tekniska framsteg kommer att göra användning av vätgas ekonomiskt inom 10 till 15 år.

Vätgas ses som en mycket lovande energikälla ur ett miljöperspektiv, då det kan produceras genom en process kallad elektrolys, som delar vatten till väte och syre genom att tillföra energi.

Är denna energi i sig förnybar, så kallas den färdiga vätgasen för grön, då miljöpåverkan är ytterst liten. Det kan jämföras med så kallad blå vätgas, som framställs av naturgas och i dag är betydligt billigare.

Vätgas – aktierna JPMorgan tipsar om

Ett av JPMorgans bästa aktietips i sektorn är USA-baserade Hyzon Motors, som banken ser som en ledande aktör i den kraftigt växande marknaden för bränslecell-bilar. JPMorgan har ett riktpris på 10 dollar för aktien, en uppsida på 108 procent.

ANNONS
ANNONS

Bränslecelltillverkaren Plug Power får också en rekommendation av JPMorgan som tror att bolaget går mot ”mycket stark tillväxt och lönsamhet”. Bankens riktkurs på 52 dollar ger en uppsida på 128 procent.

Kalifornien-baserade Bloom Energy har också ”massiva tillväxtmöjligheter” enligt banken, en riktkurs på 38 dollar ger en uppsida på 123 procent.

Läs mer: Teknik: Framtidens yachter drivs på vätgas [Dagens PS]